Thursday, December 17, 2009

Selamat Menyambut Maal Hijrah

Sebentar sahaja lagi kita akan memasuki tahun baru 1431H. Semoga tahun baru ini membawa makna yang amat besar buat kita dan menjadikan kita lebih baik daripada tahun-tahun sebelumnya.


SALAM MAAL HIJRAH



Monday, December 14, 2009

Hari yang berlalu

Lama sungguh saya tak update blog. Terima kasih pada blogger-blogger yang masih setia mengunjungi blog saya. Saya sungguh tidak sabar untuk mengunjungi blog-blog lain untuk berkongsi pelbagai cerita yang menarik. Sepanjang bulan November, begitu sibuk dengan si kecil saya yang demam hampir dua minggu. Risau juga, tetapi setelah berjumpa doktor pakar dan disahkan tiada apa-apa yang serius, barulah lega rasanya.

Pada penghujung November, saya sempat membawa anak-anak bercuti sebagai hadiah kepada si abang yang menunjukkan peningkatan yang membanggakan dalam pepriksaan tahun. Selepas itu, sibuk dengan majlis kenduri dan majlis berkhatan si abang.

Sepanjang menjaga si abang yang lepas berkhatan hingga sembus sepenuhnya, memang tak letih dengan kerenah dia yang tak reti duduk diam. Dah tu, memang manja. Sakit sikit pun bising aje yang lebih. Kena sabar ajalah. Nasib baik encik suami sanggup bercuti untuk menjaganya sama.

Sepanjang bulan Disember ini, seperti biasa, banyak betul majlis kenduri. Hampir setiap minggu tidak pernah sunyi dengan nasi minyak dan bunga telur. Selepas ini, berderet lagi majlis yang terpaksa dihadiri sehinggakan kadag-kala terpaksa berbahagi majlis dengan encik suami.

Friday, November 13, 2009

Renungan di Majlis

Pada hari Jumaat ini, teringin berkongsi satu cerita yang saya baca iaitu :-

Gelagat Syaitan di Majlis Kenduri

Oleh ImamKhalid

Menurut apa yang diceritakan oleh Tok Bahaman, suatu hari katanya, dia bersama isterinya berjalan hendak ke kenduri kahwin di hujung kampung.

Malangnya, ketika itu hujan turun dengan lebatnya. Maka terpaksalah mereka menunggu hujan berhenti. Apabila hujan reda, ketika itu jam menunjukkan pukul 1.00 tengah hari. Tiba di suatu simpang jalan, mereka terdengar suara tangisan kanak-kanak..

Setelah dilihat sekeliling, didapati 3 orang kanak-kanak tanpa pakaian menangis di tepi sebatang pokok besar yang telah tumbang... Kata Tok Dahaman, dia sungguh hairan, siapa pula yang meninggalkan anak dalam keadaan begitu? Tetapi, dia mula syak bahawa budak-budak itu bukanlah manusia biasa kerana didapatinya mereka berkepala botak, berperut buncit, mata besar dan telinganya pula capang dan tajam. Sementara jari-jari tangannya amat panjang, begitu juga jari kaki.. Walaubagaimanapun, Tok Dahaman bertanya juga apa sebab mereka menangis di tepi jalan.

Menurut salah satu daripada budak-budak itu, rumah mereka telah runtuh disebabkan oleh hujan yang amat lebat sebentar tadi. Tok Dahaman bertanya di mana rumah. Mereka pun menunjukkan kepada pokok besar yang tumbang itu. Sudah sahlah yang budak-budak itu adalah anak jin atau syaitan, jelas Tok Dahaman.

Menurut Tok Dahaman, anak-anak syaitan itu telah meminta dia untuk memberitahu kepada ibu bapa mereka yang berada di rumah kenduri tentang perihal rumah mereka yang telah runtuh itu. Akan tetapi, Tok Dahaman menjelaskan kepada budak-budak itu bahawa dia tidak mungkin dapat mencari ibu bapa mereka kerana syaitan tidak dapat dilihat oleh manusia dengan pandangan mata kasar.

Lantas, anak syaitan itu memberi sedikit minyak untuk disapu di kening. Menurut anak syaitan itu lagi, minyak itu membolehkan pandangan terhadap benda-benda hijab dibuka. Ayah syaitan tersebut dapat dikenalpasti kerana dia menggantung tengkorak kecil di leher manakala ibu mereka memakai tulang ayam bersilang di rambutnya. Anak syaitan tersebut berpesan meminta ibu bapa mereka pulang dengan segera kerana rumah mereka runtuh dan mereka di dalam kesejukan.

Cerita Tok Dahaman lagi, ketika sampai di rumah kenduri, dia dan isterinya pun memakai minyak tersebut. Tok Dahaman kemudian menyuruh isterinya mencari syaitan betina di atas rumah sedang dia sendiri mencari syaitan jantan di tempat orang lelaki..

Sebaik sahaja minyak tersebut di sapu di kening, mereka lihat begitu banyak syaitan bercampur gaul dengan org ramai. Ada sebahagiannya sibuk ditempat memasak, mengganggu di kawah gulai dgn memasukkan berbagai jenis najis ke dalam segala masakan (kerana orang yang memasak tidak membaca Bismillah), syaitan-syaitan tersebut ada yang meludah, membuang air kecil dan besar ke dalam piring dan mangkuk. Ada juga yang muntah ke dalam makanan, ada yang bergayut di bahu, duduk di kepala dan riba manusia.

Tok Dahaman dan isterinya yang memandang suasana itu menjadi tidak tergamak untuk makan. Orang ramai pada hari itu menjadi hairan melihat kelakuan Tok Dahaman pada hari itu. Menurut Tok Dahaman dia amat sukar untuk berjalan kerana terpaksa mengelak daripada berlanggar dengan syaitan kerana syaitan lebih sibuk mengalahkan manusia di rumah kenduri.

Setelah sibuk mencari, akhirnya jumpalah dia dengan bapa syaitan tersebut. Ketika itu, syaitan tersebut sedang makan dengan gelojohnya. Tok Dahaman pun bertempik kepada syaitan tersebut serta memberitahu kepada syaitan tersebut bahawa rumahnya telah runtuh. Syaitan tersebut sangat terperanjat dan bertanya bagaimana Tok Dahaman boleh melihat syaitan.

Apabila mendengar penjelasan Tok Dahaman, syaitan tersebut pun berlari pulang sambil memijak kepala orang ramai. Bagi pihak perempuan pula, keadaan lebih kecoh. Menurut isteri Tok Dahaman, ramai sungguh syaitan betina yang sama-sama makan kenduri dengan orang perempuan bahkan di bahagian perempuan keadaan lebih teruk lagi kerana syaitan betina ada yang membawa anak mereka.

Kerenah anak-anak syaitan ini memang tidak dapat dikawal oleh ibu bapa mereka. Mereka melompat dari satu talam ke satu talam sambil mencapai makanan dari pinggan atau tangan orang. Ada yang membuang air kecil sambil bergayut di jendela rumah.

Akhirnya ibu syaitan tersebut ditemui oleh isteri Tok Dahaman di bilik pengantin sedang bersolek bersama-sama pengantin perempuan. Isteri Tok Dahaman mengenalinya berdasarkan tulang ayam yang bersilang dirambut yang kotor dan berbau busuk itu. Rupa syaitan betina tersebut sgt menggerunkan.

Keadaan mejadi kecoh kerana orang ramai melihat isteri Tok Dahaman bercakap dengan cermin tempat bersolek. Untuk sehari itu, letihlah mulut mereka menjelaskan kepada orang ramai tentang sebab keanehan sikap mereka pada hari itu, terpulanglah orang mahu percaya atau tidak. Begitulah halnya, keadaan syaitan yang sungguh menjijikkan jika kita tidak menyebut nama Allah ketika hendak makan.

Sebelum makan, sebut lah nama Allah, atau sekurang-kurangnya bacalah BISMILLAH.

Wallahu a ’ lam

MORAL OF THE STORY; APABILA KITA MELAKUKAN SESUATU MULAKAN DENGAN UCAPAN BISMILLAH.

Wednesday, November 4, 2009

Ada yang tiada

Lama juga tak update blog ni. Memang sibuk memanjang sehinggakan jarang sekali menjenguk tempat melepaskan rasa yang bersarang di dada.

Esok hari terahir si abang menjalani peperiksaan akhir tahun. Budak lelaki seorang ni, kalau tak dihadap sepanjang masa dia belajar, memang tak akan adalah dia nak belajar. Saya kira, anak lelaki memang begitu agaknya. Adik saya yang mempunyai anak perempuan berkata, kebanyakan anak perempuan ni tak perlu di suruh banyak-banyak...semuanya pandai mengambil buku membuat latihan sendiri.

Kali ini saya memberikan lebih tumpuan walaupun dia nak lari-lari juga. Dan akhirnya semua latihan yang diberikan siap juga.

Suami tiada di rumah kerana telah mula mengikuti satu seminar antarabangsa. Sekarang musim hujan, saya nak keluar rumah pun rasa bimbang juga. Dengar cerita, keadaan hujan dan ribut petir ni akan berterusan beberapa minggu lagi. Semoga setiap daripada kita berhati-hati jika memandu dalam hujan lebat kan?

Wednesday, October 21, 2009

Dah besar anakku..

Beberapa hari ini saya dan anak-anak hanya tinggal sendirian di rumah. Suami pula sibuk dengan penggambaran mengalahkan bintang filem pula. Sebenarnya beliau sibuk dengan projek dengan BTP yang perlu diselesaikan. Si abang sudah bising kerana tidak nampak batang hidung papanya sejak pagi. Si Kecil mungkin begitu, tapi sebab tak pandai berkata-kata, bila terdengar bunyi kereta di hadapan rumah, berlari ke muka pintu.

Saya dan adik saya sedang mengatur program untuk temujanji si abang yang dijangka akan berkhatan pada cuti sekolah nanti. Adik saya sudahpun mengaturkan temujanji, dan membuat pembayaran kerana heronya yang seramai 3 orang itupun akan turut serta nanti.

Dah besar anak saya...
Tak sabar pula rasanya nak tunggu majlis tersebut.
Kalau teman-teman yang ada pengalaman, bolehlah berkongsi dengan saya tentang pesediaan untuk acara itu nanti ataupun petua penjagaan anak yang berkhatan. hihihi

Monday, October 19, 2009

Weblog Popular 1Malaysia

Saya ingin turut serta dalam satu peraduan yang dianjurkan oleh denaihati. Entri ini saya cut dan paste dengan sedikit ubahsuai daripada blog Mawar Merah sebab tuan punya blog memang ada tulis yang boleh cut and paste saja...

weblogmalaysia

Entri ini bertujuan untuk mencalonkan sebuah blog untuk peraduan Weblog Popular 1Malaysia.

Untuk membolehkan seseorang itu memenangi peraduan ini dengan hadiah bernilai RM 1000, sesebuah blog itu perlu mendapat pencalonan terbanyak dari teman-teman blogger. Semua blogger di Malaysia layak untuk menyertai peraduan ini. Apa yang diperlukan hanyalah buat satu posting di weblog ANDA dengan memilih satu blog yang paling ANDA sukai dan tuliskan apa bestnya weblog tersebut .

Saya tahu tentang contest Weblog Popular 1Malaysia dari blog MAWAR MERAH dan blog yang paling saya sukai ialah blog yang sama iaitu blog HIDUP BIAR SEDAP, yang dimiliki oleh Kujie.

Contest Webblog Popular 1Malaysia ini dianjurkan oleh DenaiHati pemilik blog Yang Terbuku Di Hati. Hadiahnya memang lumayan. Peraduan ini akan tamat pada jam 12.00 am pada 31/10/2009

Hadiah-hadiah tersebut ditaja oleh sponsor yang HEBAT iaitu : SAUDACARE dan ANISHA ONLINE MALL dan yang terbaru ONE MALAYSIA BLOGSHOPS.


Saya suka blog HIDUP BIAR SEDAP, yang dimiliki oleh Kujie ini kerana sebab-sebab berikut:

Antaranya:-

1. Tak begitu banyak blog yang saya baca. Dalam banyak-banyak blog yang saya baca, saya fikir blog inilah yang paling banyak pengikutnya.

2. Perkara yang membuatkan saya tertarik dengan blog ini ialah tajuk blognya iaitu Hidup Biar Sedap.

3. Tajuk-tajuk entri yang menarik menjadi daya tarikan untuk terus mengunjung blog ini.

4. Saya juga sukakan isi kandungan blog ini sebab macam-macam ada (sesuai untuk semua lapisan usia).

5. Informasi dan bahasa yang terdapat pada blog ini memang menarik.

6. Blog ini juga sentiasa mempunyai entri baru.


Sesiapa yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang peraduan ini, kerana, bukan hadiah untuk blog popular sahaja yang ada, malahan hadiah untuk blog yang menjadi rujukan dan hadiah untuk ranking 1- 8 di google.com.my dengan keywords “Weblog Popular 1Malaysia” pada jam 12.00 am 1/11/2009, maka silalah berkunjung ke blog penganjurnya iaitu Denaihati di blog beliau iaitu linknya [ sini ] .




p/s :- Terima kasih Mawar Merah kerana saya awal-awal dah izinkan cut and paste saja tapi saya lakukan juga sedikit ubahsuai sahaja.

Saturday, October 17, 2009

Cerita biasa

Pada hari Deepavali ini, saya cuma duduk di rumah. Lama tak update blog. Ada juga sesekali datang tapi cuma sempat jenguk dan berkunjung membaca blog teman2 tapi selalunya tak sempat tinggalkan komen. Tugasan sentiasa bertimbun dan tidak pernah berakhir. Tambah pula menguruskan rumahtangga dan anak-anak menjadi agenda penting. Tidak lama lagi si abang akan menghadapi peperiksaan akhir tahun.

Tidak lama lagi penerbangan pertama jemaah haji akan berangkat ke tanah suci. Pada masa ini, memang banyak jemputan untuk ke majlis kenduri saudara mara dan rakan-rakan yang akan menunaikan haji. Hmmm....mengingatkan kenangan menunaikan umrah di sana pun memang menarik. Memang terasa ingin lagi mengunjungi rumah-Nya itu. Doa semoga Allah segera memakbulkan impian untuk ke sana lagi dalam jangka waktu terdekat.

Selain itu, marilah kita sama-sama doakan semoga Allah memberikan pelindungan dan kemudahan pada semua jemaah yang berpeluang menjadi tetamu Allah pada tahun ini.

Sunday, October 11, 2009

Berehat Sebentar

Selepas lama bercuti raya, banyak kerja menanti. Pada tahun ini, saya belum berpeluang mengadakan rumah terbuka walaupun banyak soalan daripada teman-teman yang menanyakan tentang rumah terbuka saya. Saya katakan bahawa, rumah saya sentiasa terbuka untuk tetamu sepanjang bulan syawal ini.

Pada minggu lepas, si kecil saya tidak sihat. Pada mulanya hanya saya yang mengalami selsema. Selepas beberapa hari, dia pun turut sama. Kumannya dijangkiti daripada saya agaknya. Tambahan pula pada musim raya ini, apa yang kami makan, semuanya dia hendak juga. Saya hanya selsema, tetapi pada hari ke-2 dia mengalami tanda-tanda akan mendapat batuk namun menurut doktor dia tidak menghidap demam.. Syukur juga abangnya tak ada apa-apa. Saya tidak menunggu lama untuk mendapatkan rawatan. Dan nampaknya dia telah sembuh sepenuhnya.

Selepas ini, saya akan berada jauh dari komputer untuk sedikit masa, mungkin seminggu dua kerana banyak perancangan kerja yang perlu diberikan tumpuan. Namun saya harap saya akan berpeluang menjengok blog kawan-kawan semua.

Saturday, October 3, 2009

Raya lagi

Sudah hampir 2 minggu memasuki syawal, masih berkisar tentang raya.
Minggu lepas sibuk dengan kerja dan seperti tahun-tahun sebelum ini, keluarga saya memang menanti hujung minggu untuk meneruskan program raya. Tentu banyak rumah terbuka yang diadakan dan perlu dihadiri.

Hari ini saya memperuntukkan waktu untuk bersama keluarga agar dapat menhunjungi sanak-saudara yang tinggal di sekitar Lembah Kelang dan di Kelang. Sejak semalam saya telah sibuk menghubungi adik-beradik saya agar mereka turut sama kerana bapa saya memang mengharapkan anak2nya dapat bersama jika berkunjung ke rumah saudara-mara. Memang susah untuk menyesuaikan jadual kerana sekarang ini masing-masing terikat dengan jadual kerja dan jadual anak-anak yang bersekolah dan sebagainya tapi nampaknya semuanya berjanji akan cuba memberikan komitmen.

Dah lama betul tak merayau blog teman-teman. Tadi melawat blog Niza dan dia ada tawaran durian runtuh. Bagi yang ada baby tu, bolehlah rebut tawaran tu. Malam tadi sempat kejap melawat blog potpouri. Kak Wan ada bagi tips tentang cara-cara menulis novel. Sesiapa yang berminat nak menulis tu, bolehlah lihat panduan tersebut. Banyak ilmu yang dikongsi bersama. Dalam masa yang singkat sebelum pergi mengunjungi sanak-saudara ni, harap-harap dapatlah 'berhari raya' di blog semua teman.

Friday, September 25, 2009

Hari Raya

Wah, kejap aje dah sampai hari raya ke-6. Sepanjang Syawal 1 hingga , memang sangat sibuk melayan tetamu dan mengunjungi sanak-saudara.
Tahun ini giliran kami adik beradik beraya bersama. Semua adik-beradik saya sudah berumah-tangga dan pada setiap raya mempunyai bergilir-gilir berhari raya di rumah mertua dan di rumah bapa kami.

Pada hari raya kali ini, sehari sebelumnya kami telah sama-sama pulang ke rumah bapa dan bergotong-royong membuat persediaan raya. Sibuk merendang ayam dan daging, merebus ketupat dan menantu2 bapa saya sibuk membakar lemang. Memang meriah kerana anak-anak kami semuanya turut sama diperintahkan oleh penyimpan mohor rumah, untuk membersihkan kawasan rumah walaupun mereka tu lebih banyak main daripada kerja.
Pada hari raya pertama dan kedua, tak henti-henti saudara mara datang berkunjung. Selepas sembahyang raya, kami mengadakan majlis bersalam-salaman dan meminta maaf bermula daripada ahli keluarga yang paling tua hinggalah yang paling muda. Pada masa ini, anak-anaklah yang paling seronok kerana di samping bersalam-salaman, mereka juga dihulurkan dengan duit raya. Selepas itu, sempat juga bergambar. Tapi tak boleh berlama-lama sebab belum sempat selesai, dah ada yang datang berkunjung. Nasib baik semuanya telah disediakan awal. Walaupun letih, tapi sangat seronok sebab bukannya selalu dapat berkumpul dan bertemu. Pada tahun ini, ahli keluargapun dah bertambah. Saudara-mara yang berkunjung pun bertambah ramai.

Pada petang hari raya pertama, saya ke rumah mertua. Hmmm....tetap penuh juga sebab adik beradik dan anak saudara mertua saya memang datang berkumpul di rumah itu pada hari raya pertama dan kedua.
Petang raya ke-2, balik semula ke rumah bapa saya. Kami keluar beraya beramai-ramai mengunjungi ibu saudara yang tinggal jauh sedikit daripada rumah bapa saya. Di sana pun sempat bertemu sepupu-sepupu dan ibu saudara yang lain. Meriah macam ada kenduri pulak.

Hari Raya ke 3, adik beradik saya semuanya bertolak ke rumah mertua masing-masing. Saya sekeluarga bersama keluarga mertua hanya di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur untuk beraya. Semalam pula, saya sempat ke Bandar Seri Jempol dan Gemas untuk melawat ibu saudara suami saya di sana. Hmm...melalui jalan raya bukit putus, hilang glamour sebab si kecil saya berlambak-lambak muntah ke atas saya... agaknya pening kepala melalui jalan yang berlengkang-lengkok itu.

Sempat candid penjual telur itik di jalan selepas bukit putus..


Kami pulang setelah matahari lama menghilangkan diri. Hari ini, saya akan pulang ke rumah setelah hampir seminggu beraya di kampung....





Saturday, September 19, 2009

Hari-hari terakhir di bulan Ramadan


Hari ini hari terakhir kita berpuasa.
Rasanya memang semua umat Islam mengalami kesibukan sama ada tahap kecil, sederhana ataupun tahap melampau.
Nak update blog pun masa amat terhad....

Mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan:-

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

MAAF ZAHIR DAN BATIN






Tuesday, September 15, 2009

Bumi Hijau

Di belakang rumah,
adalah tanah sekangkang kera..
Tanamkan pohon cili dan beberapa batang terung.
Nampaknya dah subur..
Tak lama lagi bolehlah menuai hasilnya...

Teringat suatu ketika dahulu,
program Bumi Hijau...
Kalau kita hijaukan bumi,
Mungkin sedikit sebanyak menyelamatkan bumi,
Yang semakin hari semakin menipis ozonnya.
Juga dapat menjimatkan ekonomi.....

Teringat lagu, "Mari Kita Berladang....."


Thursday, September 10, 2009

Formula One

Sejak dapat kaki...asyik merayau ke sana ke sini.


Kerusi pun boleh jadi mainan dia...
Dan mulutnya riuh seperti bunyi enjen kereta....
Aik...nak jadi pemandu Formula One ke tu?
Ha...bolehlah gantikan Hamilton yang tak berapa menyerlah lagi tu,
jadi pemandu pasukan Mc Larren.


Kalau tak beri apa yang dia nak, mulalah buat muka monyok...


Tuesday, September 8, 2009

Merancang untuk hamil?

Sekiranya anda sedang mencuba untuk hamil,terdapat 5 Perubahan Besar Yang Perlu Dibuat Pada Diet Anda.

1. Perbaiki diet anda

Perbanyakkan memakan buah-buahan dan sayuran kerana kesuburan berkait rapat dengan pemakanan yang sihat. Makan makanan yang mengandungi lebih kalsium seperti yogurt dan susu. bagi kaum lelaki, amalkan memakan vitamin seperti Vitamin C dan E, Zinc, asid folik penting untuk pengeluaran sperma yang sihat. Kekurangan zat dan vitamin boleh menganggu kedatangan haid dan menyebabkan sukar untuk kita meneka bilakah masa subur.

2. Ambillah vitamin tambahan

Walaupun mungkin anda merasa yang anda telahpun mempunyai pemakanan yang optimal menerusi diet yang seimbang tapi anda masih juga disarankan untuk mengambil vitamin tambahan, terutama bagi mereka yang mempunyai pekerjaan atau sibuk melayan anak yang lain dirumah. Mengambil vitamin tambahan akan memastikan anda mendapat cukup asid folik dan nutrien lain yang boleh meninggikan peluang untuk hamil dan mendapat anak yang sihat.
Pastikan anda cuma mengambil vitamin yang disarankan oleh wanita hamil dan pada dos yang tertentu sahaja kerana memakan vitamin yang terlalu berlebihan mungkin akan memberi kesan sampingan kepada bayi yang sedang membesar. Sebagai contohnya terlalu banyak vitamin A adalah toksik kepada perkembangan janin. Berbincanglah dengan doktor pakar untuk maklumat yang tepat tentang ubat yang sesuai untuk anda.

3. Makanlah asid folik sekurang-kuranya 4 mg sehari

Vitamin ini telah terbukti berkesan untuk mengurangkan risiko kecacatan saraf seperti spina bifida dan telah dikaitkan dengan kurangnya risiko untuk mendapat sakit jantung, kanser dan kencing manis. Sekiranya anda mempunyai saudara yang mempunyai kecacatan saraf, anda disarankan mengambil asid folik dalam dos yang lebih tinggi dan hendaklah diambil satu bulan sebelum anda merancang untuk hamil, dan sekiranya anda telah hamil, teruskan memakannya sehinggalah kandungan sekurang-kurangnya 3 bulan.

Pilihlah ubat multivitamin yang mempunyai cukup dos untuk asid folik dan makanlah sayuran yang kaya dengan folik seperti tumbuhan hijau, buah-buahan yang banyak mengandungi jus, bijirin dan roti yang mempunyai folik.

4. Hindarkan tabiat buruk

Jangan meminum alkohol, kurangkan pengambilan minuman yang mengandungi cafin. Hentikan terus ubat-ubatan herbal atau traditional yang anda makan sekarang dan pastikan anda cuma memakan ubat yang disarankan oleh doktor, yang telah dipastikan selamat untuk mereka yang merancang untuk hamil. Juga, jauhi dari rokok atau mereka yang merokok kerana ia boleh memberi kesan terhadap kandungan anda.

5. Dapatkan berat badan yang ideal

Mengurangkan sikit berat badan anda (atau menambahkan sikit berat badan sekiranya anda s eorang yang terlalu kurus) sebelum mencuba untuk hamil adalah disarankan sekiranya anda mahukan kandungan yang tidak bermasalah. Terlalu gemuk atau kurus boleh menyebabkan kesukaran untuk hamil. Lagipun, wanita yang mengalami berat berlebihan mempunyai lebih komplikasi semasa hamil dan mereka yang terlalu kurus pula boleh mendapat bayi yang kecil atau kelahiran pra-matang.

Rancanglah pemakanan yang baik yang mempunyai kurang lemak, yang banyak serat. Amalkan banyak senaman dan cuba untuk kurangkan berat setengah kilogram satu minggu dan jangan terlalu keterlaluan untuk mengurangkan berat badan anda kerana anda mungkin akan kehilangan nutrisi dari badan anda. Sesuatu yang anda patut elakkan semasa mencuba untuk mengandung.

Petikan dari Forum AlamHamil

p/s Teringat kenangan manis bila akhirnya di sahkan mengandung pada bulan Ramadan 2 tahun lepas. Terus doktor suruh rehat dan ingatkan yang tahun itu tak boleh beraya ke mana-mana...dan alhamdulillah, akhirnya segalanya berjalan lancar.

Kepada adik-adik yang sedang cuba untuk mengandung tu...mana tahu, penduan di atas boleh membantu.

Sunday, September 6, 2009

Rambut

Dah lama tak cerita pasal si kecil yang dah semakin banyak kerenahnya tu.
Dah lama saya kenakan dia perintah berkurung.
Sejak H1N1 melanda.

Rambut dia dah panjang.
Kesihan pula asyik pegang-pegang kepala.
Rimas agaknya dengan peluh.
Rambut dia ni saya yang yang gunting selama ini.


Sebelum bergunting....

Tapi kali ni saya ambil keputusan bawa saja ke salun.
Maklumlah tak lama lagi nak raya,
dan yang sebenarnya saya tak sanggup nak gunting rambut dia.
Sebab setiap kali saya gunting, kepala dia asyik berputar2.



Amboi anakku...
Kecil2 dah ke salun ya...


Pulang dari salun....



Selepas dua hari...

Saturday, September 5, 2009

Pagi Sabtu

Dah lama tak update blog ni.

Dengan kerja-kerja yang bertimbun-timbun macam bukit seguntang.
Menjadi chef sepenuh masa kerana suami saya tak mahu kompromi langsung dengan juadah dari Pasar Ramadan.
Tugas seharian di rumah.
Tambahan pula Si Kecil sedang lasak sehinggakan memasakpun terpaksa berperang dengan dia dulu.
Aktiviti biasa di bulan puasa.
Mengejar dateline majlis Khatam Quran
dan begitu banyak alasan....(hehehe...)


Selamat pagi sabtu buat semua.
Semoga dalam rahmat Allah hendaknya.

Monday, August 31, 2009

Selamat Hari Kebangsaan


Pada hari ini kita menyambut Hari Kemerdekaan yang Ke-52. Tema Hari Kebangsaan pada tahun ini ialah SATU MALAYSIA, RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN DIUTAMAKAN.


Pada tahun ini, upacara di Ambang Merdeka seperti yang diamalkan pada tengah malam 30 Ogos yang telah diamalkan bertahun-tahun lamanya tidak diadakan sebagai menghormati bulan Ramadan. Pada pendapat saya, sambutan di Ambang Merdeka tu memang baik jika betul cara sambutannya. Tapi bila sambutan di Ambang Merdeka lebih membesar-besarkan konsert, acara bersuka-ria dan menyanyi-nyanyi dan kadangkala mengundang maksiat, pasti sahaja sambutan itu tidak tepat dengan apa yang kita raikan. Kalaupun nanti Hari Kebangsaan tidak lagi hadir pada bulan Ramadan, apa salahnya kita meraikannya dengan cara yang lebih berhemah dan bermakna. Semoga kita akan terus merdeka dengan erti kemerdekaan yang sebenar.

Sunday, August 30, 2009

Peraduan Beautiful Baby Search


Masa sedang jalan-jalan melawat bebarapa blog, saya terjumpa blog Gugu Gaga Mea Zara ni. Ada satu peraduan mencari baby yang comel..
Saya tak pernah menyertai apa-apa peraduanpun, dan saya baca tarikh tutupnya pada 31 Ogos 2009. Maknanya 1 hari lagi. Saya sengaja ceritakan tentang peraduan ini, manalah tahu, kalau ada yang berhajat nak sertai. Saya ntahlah...belum tahu lagi.

Hadiah-hadiahnya adalah seperti berikut:-

1st Prize: 1 printed tshirt(ur bb pic on it) +1 magnetic + 1 keychain + 1Mag baby poster
2nd Prize: 1 Magnetic+ 1 Mag baby Poster+1 keychain
3rd Prize:1 keychain & Mag baby Poster
Mystery gift for number: 9 & 19

Nak tahu apa syarat-syaratnya?

1. Anda kena jd follower Mommy_Zara
2. Anda perlu letakkan banner di atas pada sidebar blog anda.
3. Buat special entry utk contest ini dan sertakan sekali satu picture baby anda yang comel! dan satu gambar baby bersama mommy atau daddy! Kedua2 gambar akan diambil markah..
4. Nyatakan nama baby dan umur baby.

Menurut penganjur gambar baby yang comel dengan aksi bersahaja tetapi masih mengekalkan kecomelannya mungkin menjadi pilihan juri.
5 sila nyatakan bila gambar diambil.
6. Link kan blog Mommy_Zara . sila tinggalkan komen bila dah siapkan entri.
dan umur bayi mestilah tidak lebih daripada 3 tahun.

Jadi, macam mana? Ada yang nak sertai....
Untuk keterangan lanjut, silalah ke blog Mommy_Zara (link....)

Seronok tengok gambar baby yang comel-comel tu...

Saturday, August 29, 2009

Ke mana kita?

Balik daripada rumah adik yang dipanggil Mak Lang, (saya dan adik bongsu saya sekeluarga yang berbuka puasa dan bermalam di rumahnya), tiba-tiba buat rancangan nak shopping di PKNS. Mulanya bimbang juga nak bawa si kecil ni, jadi saya tinggalkan dia dengan pembantu di dalam kereta. Abangnya okaylah, boleh pakai topeng mulut dan hidung. Seronok saja dengan sepupu-sepupunya yang lebih kurang sebaya dengannya.

Walaupun jumlah korban H1N1 sudah agak stabil, tetapi saya takut untuk mendedahkan anak2 kepada bahaya virus itu. Tapi, saya lihat orang lain biasa saja. Cuma kami dan satu keluarga lain saja yang saya jumpa pakai topeng tu. Jurujualpun tak pakai topeng mulut dan hidung tu, takut pelanggal lari....

Masa saya sampai, alhamdulillah..orang belum begitu ramai. Saya sempat mencarikan baju Melayu untuk si kecil dan abangnya sahaja. Suami seperti biasa, tak akan beli kat tempat lain kecuali ke kedai favoruite dia di Jalan Masjid India tu. Adik saya bukan main banyak lagi memborong tapi saya minta diri dulu. Bimbang tinggalkan si kecil lama-lama dalam kereta.

Saya tak beli apa-apa pun lagi. Bimbang nak bawa si kecil yang tentu sahaja tak nak pakai topeng mulut dan hidung.

Thursday, August 27, 2009

Anda penghidap Polyscystic Ovaries?


Saya ingin berkongsi tentang Polycystic Ovaries (PCO) dan simptom-simptonnya yang saya dapati daripada Komuniti Hamid Arshat Dot Com. Saya berpendapat, perlu berkongsi maklumat ini supaya sesiapa yang mengalami masalah ini menyedari bahawa merawatnya dengan segera kerana sindrom ini boleh menyebabkan seseorang itu sukar untuk mendapatkan anak (mengandung).


Polcystic Ovaries atau PCO adalah sejenis sindrom yang menyebabkan seseorang itu sukar untuk mengandung. Sindrom ini boleh menyebabkan mereka sukar untuk menghasilkan telur yang elok yang dapat dilepaskan ke dalam salur fallopian, seterusnya ke rahim.

Ia membesar tetapi ia tidak matang(masak). Ini bermaksud ia tidak membesar ke saiz 20mm. Kemudian ia tidak dilepaskan oleh kilang ovari masuk ke dalam fallopian tiub iaitu tangan rahim. Seterusnya ia kecut dan karung itu kemudian bengkak dipenuhi air dan menjadi cyst. Sindrom PCO ini dikatakan bermula dengan paras hormon yang tidak seimbang di dalam badan. Ia juga selalu terjadi apabila seseorang meningkat berat badan. Terdapat juga sebilangan kecil wanita kurus mengidap PCO.

Bagaimana Hendak Mengenali Anda Penghidap Simptom PCO

1. Kelewatan datang haid
2. Haid yang jarang datang
3. Darah haid yang keluar sedikit dan berwarna kecoklatan
4. Adakalanya darah haid keluar banyak sehingga berketul-ketul dan menyebabkan cramping.
5. Kadang-kadang ada rasa sakit senggugut
6. Badan yang gemuk
7. Badan ditumbuhi bulu seperti lelaki, di kaki, misai dan buah dada
5. Rambut tipis di kepala

Jika anda mengesaki anda ada penghidap PCO ini, cubalah makan supliment Saw Palmetto Extract yang boleh didapati di farmasi. Supliment ini biasanya digunakan untuk merawat perkencingan lelaki. Tetapi jika digunakan untuk wanita, ia boleh digunakan untuk merawat masalah hormon lelaki di dalam badan.


Rujukan :- http://www.hamidarshat.com/

Saturday, August 22, 2009

Menyambut Ramadhan

Hari ini hujan semenjak pagi. Selepas subuh tadi, masih ada matahari yang menjengukkan wajahnya. Hampir tengah hari baru hujan turun.Baju yang dibasuh pagi tadi tak sempat kering lagi. Kenalah sidai dalam rumah.

Hari ini saya memasakkan si Kecil tu ikan salamon dengan tomato. Dari pagi tadi sibuk sangat bermain. Masa makan pun tak reti nak duduk diam. Letih mengikutnya ke sana ke mari. Si abang pun sama, ada kawan baiknya di sini, lepas aje kelas Bahasa Inggerisnya, dia pun lekalah dengan Play stationnya. Saya beri dia peluang bermain pada hari ini, maklumlah hari pertama di bulan Ramadhan. Saya harap dia akan berpuasa penuh seperti tahun-tahun sebelumnya. Saya masih ingat semasa mula-mula di sekolah tadika, puas saya paksa dia tak mahu berpuasa. Punyalah risau, tetapi bila berada di Tahun 1, terus sahaja dia berpuasa penuh walaupun pada hari pertama saya terpaksa mengikut rentaknya membeli enam jenis air semata-mata untuk memujuknya yang merengek untuk berbuka sejak pukul 5 petang. Alhamdulillah, sejak hari itu, saya tiada masalah untuk memintanya berpuasa.

Hari ini saya akan pulang ke rumah bapa saya. Insya Allah, seorang adik saya dan anak-anaknya juga akan balik bersama. Jadi, sebelum itu, saya nak memasak dahulu untuk dibawa pulang.

Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak. Semoga Ramadhan tahun ini lebih baik daripada tahun-tahun sebelumnya.

Tuesday, August 18, 2009

Fertility Foundation

Saya percaya ramai yang pernah mendengar tentang Yayasan TAAF. Ada yang bertanya kepada saya tentang yayasan ini. Saya memang pernah menjalani rawatan IVF beberapa tahun yang lalu. Tetapi saya menjalaninya atas tanggungan sendiri. Justeru, saya tidak boleh bercerita panjang tentang yayasan ini.

Saya menjalani program IVF setelah pelbagai usaha saya sebelum ini menemui kegagalan. Pada mulanya saya berusaha menjalani rawatan kesuburan di klinik swasta yang mempunyai pakar gynae dan juga berubat secara tradisional. Mungkin juga kesilapan saya yang utama ialah kami suami isteri tidak menjalani rawatan secara serius dari awal lagi. Tambahan pula saya hanya mula menjalani rawatan kesuburan lima tahun selepas berkahwin. Pada masa itu pun saya menjalaninya di hospital swasta. Setelah sekian lama, iaitu selepas sepuluh tahun, barulah saya sedar yang saya tidak boleh menanti dan melihat sahaja. Usaha yang maksimum amat perlu sebelum saya berserah kepada Qada dan QadarNya.

Saya juga ada mendapat maklumat yang saya boleh mendapatkan perkhimatan doktor kerajaan di LPPKN. Pastinya saya juga ingin mendapatkan perkhidmatan yang lebih murah tetapi disebabkan terdapat beberapa syarat dan perlu menunggu agak lama, tambahan pula usia yang semakin lanjut, serta setelah mendapatkan pandangan daripada pakar sakit puan yang telah merawat saya agak lama, akhirnya saya dan suami mengambil keputusan untuk menjalani program IVF dengan belanja sendiri di sebuah hospital swasta. Sebelum memulakan rawatan itu pun, saya diberikan kaunseling bahawa proses ini tidak semestinya berjaya seratus-peratus walaupun harapan untuk berjaya memang agak tinggi dibandingkan dengan rawatan yang lain.


Apabila proses itu gagal, walaupun berasa sedikit sedih, namun saya tidaklah sampai berputus asa kerana yang penting bagi saya ialah usaha. Dan, saya telah berusaha dengan seluruh kemampuan saya. Justeru, kalaupun saya gagal ketika itu, saya tahu bahawa sekurang-kurangnya saya tidak menyerah begitu sahaja.


Selepas kegagalan itu, saya pernah juga membaca tentang Yayasan TAAF ini. Ada juga terlintas di hati saya untuk memohonnya. Melihat syarat-syaratnya, saya memang layak kecuali pendapatan pemohon pada masa itu mestilah kurang daripada RM4000 kalau saya tidak silap. Jadi, saya mengambil keputusan untuk tidak memohonnya. Lagipun pada ketika itu, saya telah ada sponsor (hehehe...ahli keluarga saya yang baik hati itu!). Tambahan pula, saya memang masih trauma dengan pelbagai proses yang harus saya lalui kembali jika saya perlu mengulangi proses IVF ini. Dan rupanya, Allah memang mahu memberikan saya rezeki dan rahmat tanpa perlu bersusah-payah mengeluarkan wang dan mengulangi segala proses yang agak rumit itu lagi kerana saya mengandung secara semula jadi tanpa perlu mengulangi proses IVF sedangkan sebelum ini, telah lama saya berusaha tetapi tidak berjaya.


Saya faham bahawa bukan semua orang diberikan ujian seperti saya. Juga saya yakin bahawa bukan semua orang bertuah seperti saya dikurniakan rezeki ketika saya pada masa itu berfikir bahawa memang saya ditentukan untuk begitu. Saya sangat gembira membaca cerita pasangan yang dikurniai anak setelah bertahun-tahun menanti. Saya faham perasaan itu kerana saya tidak tahu macam mana hendak gambarkan perasaan ketika melihat wajah zuriat saya sendiri selepas berbelas tahun menanti. Serasa tidak percaya. Saya sangat kagum dengan usaha YM Tunku Azizah yang bermurah hati menaungi yayasan ini yang telah banyak memberikan cahaya kepada pasangan yang menghadapi masalah untuk memperoleh zuriat. Saya berdoa lebih ramai pasangan yang akan berjaya setelah usaha lain menemui jalan buntu. Sesungguhnya kita memang perlu berusaha, selebihnya serahkan kepadaNya.

Ramai orang bertanya dengan TAFF. Walaupun saya tidak pernah mendapatkan bantuan daripada yayasan ini tetapi, saya tahu tentangnya. Saya cuba mencari maklumat tersebut.

Justeru, saya harap alamat dan nombor telefon yang saya paparkan di bawah dapat membantu. Semoga tidak ada sebarang masalah.

Segala pertanyaan tentang TAFF, sila hubungi alamat atau no telefon di bawah…
Yayasan Fertiliti Tunku Azizah(Tunku Azizah Fertility Foundation)
Istana Abdul Aziz
Bandar Indera Mahkota
25200 Kuantan,Pahang Darul Makmur.
Tel: 09-7533241Email: taff2004@streamyx.com

Saturday, August 15, 2009

Mari mencuci


Sudah lama saya tidak membaca dan membalas email. Lagipun, sekarang jarang berurusan melalui email. Dengan sms lebih mudah dan cepat. Namun ada juga urusan yang tidak boleh dilakukan melalui sms. Tadi saya pun mengambil masa yag lama untuk membaca dan mengemaskinikan kota email saya. Justeru, saya sekadar mahu berkongsi email yang dihantar kepada saya iaitu Motivasi Datuk Dr Haji Fadilah Kamsah.

Petua Mencuci Hati oleh Datuk Dr Haji Fadzilah Kamsah

Segala aspek kehidupan ini bermula daripada hati. Oleh itu di bawah ini ada beberapa cara bagaimana hendak mencuci hati. Diolah oleh pakar motivasi Datuk Dr. Haji Fadzilah Kamsah.


1. Dirikan solat dan banyakkan berdo'a - Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo'a turut katakan "Ya,Allah jadikan hatiku bersih"

2. Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur - Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.

3. Solat taubat - Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.

4. Membaca Al-Quran - Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang- kurangnya bacalah "Qulhu-allah" sebanyak 3X.

5. Berma'af-ma' afan sesama kawan setiap hari - Semasa meminta maaf perlu sebutkan.

6. Bisikan kepada diri perkara yang positif - Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah "Aku sebenarnya... ....(perkara yang elok-elok belaka)

7. Program minda/cuci minda - Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati "Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif". Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya

8. Berpuasa - Sekiranya dalam berpuasa, terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan..

9. Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila- bila masa).

10. Kekalkan wuduk.

11. Bersedekah.

12. Belanja orang makan.

13. Jaga makanan - jangan makan makanan yang subhat..

14. Berkawan dengan ulama.

15. Berkawan dengan orang miskin (menginsafi) .

16. Pesan pada orang, jadi baik.

17. Menjaga pacaindera (mata, telinga, mulut....dsb) , jangan dengar orang mengumpat..

"sampaikanlah pesanan yang baik walaupun 1 ayat….. "


Wednesday, August 12, 2009

Bila penyakit menyerang

Sejak belakangan ni, keadaan sekeliling suram aja dengan jerebu dan berita-berita yang tidak begitu menyenangkan tentang virus yang makin lama makin banyak menagih mangsanya.

Saya dah beli banyak mask untuk diri sendiri dan keluarga. Saya paksa si abang pakai mask tu untuk ke sekolah. Nasib baiklah dia tak kisah walaupun katanya tak ramaipun cikgu atau pelajar-pelajar lain yang pakai. Tak kisahlah, saya cuma mahu mencegah dan usaha apa yang boleh saya buat.


Dah agak lama juga penyakit malas menulis menyerang. Tak nak bagi alasan sibuk sebab tiap-tiap hari memang sibuk, tapi kalau masa rajin tu, banyak aja yang nak ditulis. Minggu lepas birthday ibu mertua saya. Kami sekeluarga balik ke rumah beliau dengan membawa hidangan serta kek.

Sepatutnya kami bercuti di Genting tapi disebabkan wabak yang makin serius, terpaksalah dibatalkan sahaja. Insya Allah, lain kali bila semuanya dah okay, bolehlah bercuti.

Setiap kali saya baca berita atau menonton TV, saya sering tertanya-tanya, bagaimana agaknya nak memastikan penularan virus H1N1 ini dapat diberhentikan segera. Hanya Allah yang tahu tapi sebagai anggota masyarakat, mungkin kita boleh sama-sama menjalankan tanggungjawab mengelakkan virus ini terus tersebar....


Wednesday, August 5, 2009

Wabak

Nampaknya setiap hari ada sahaja pertambahan kes H1N1 di negara kita. Sekarang ini, saya tidak berani membawa anak keluar. Kita pun tidak digalakkan berada di tempat awam. Hari Minggu yang lepas, saya menghadiri kenduri. Tapi saya terpaksa tinggalkan anak di rumah. Saya diberitahu yang kita boleh mengambil vaksin tersebut di klinik2. Saya bercadang untuk bertanyakan klinik berhampiran hari ini. Penularannya memang membimbangkan.

Semoga apa yang melanda kita akan segera berakhir.

Saturday, August 1, 2009

Sebuah rahsia yang terpendam

Bukan mudah untuk memulakan bicara kerana rahsia ini telah terlalu lama saya pendam. Saya tidak pasti sama ada tepatkah langkah saya menyembunyikannya atau bilakah masa yang sesuai untuk saya mendedahkan sebuah rahsia yang terpendam.


Cerita ini bermula kira-kira sembilan tahun yang lalu. Saya pasti teman-teman yang berkunjung ke blog ini telah membaca tentang sejarah hidup saya yang lewat dikurniakan zuriat. Pada waktu itu, usia perkahwinan saya telah mencecah ke tahun yang ke-10. Biarpun kelihatan gembira dan tidak mempedulikan kata-kata orang di sekeliling, jauh di sudut hati, ada masanya kehidupan saya terlalu sunyi tanpa kehadiran cahaya mata yang mampu menjadi peneman. Sehinggalah pada suatu hari.....

Dia hadir dalam hidup saya bagaikan cahaya rembulan yang mencerahkan kegelapan malam. Ketika salah seorang sepupu saya menanyakan saya sama ada saya inginkannya, saya memang terus menjawab mahu. Saya terus ke hospital bersalin beberapa jam selepas dia dilahirkan. Dia diserahkan kepada saya oleh ibunya yang mengalami masalah rumahtangga.
Semenjak itu, saya dan suamilah yang menjadi ibu dan bapanya.

Dia tidak pernah merasai susu ibunya kerana ibunya memang tidak mahu langsung menyusukannya. Namun, kuasa Tuhan, iaitu sebulan selepas itu, adik saya yang baru bersalin bermurah hati untuk mengizinkan dia menjadi anak susuannya.

Saya dan suami memang amat menyayanginya. Kalau tidak mengenangkan hukum Tuhan, mahu sahaja kami menukar nama ibu bapanya dengan nama kami. Dialah penghibur, dialah belahan hati kami. Sehinggakan keluarga saya benar-benar lupa yang dia bukanlah anak kandung saya. Ketika saya dikurniakan anak kandung, jauh di sudut hati saya, saya berdoa agar saya tidak akan membeza-bezakan mereka berdua. Alhamdulillah, saya fikir setakat ini saya dan suami memang telah berjaya mendidiknya sedaya upaya kami. Segala yang terbaik telah cuba kami berikan kepadanya. Bermula daripada kasih sayang, makan pakai dan pendidikan. Sebab itu saya tidak pernah menceritakan tentang dia di blog ini sehingga hari ini. Saya tidak tahu bagaimana unttuk bercerita tentangnya sedangkan sejak awal lagi, kisah saya berkisar tentang kejayaan saya memperoleh anak kandung selepas berbelas tahun menanti.

Walaupun ada antara keluarga dan kenalan yang mengetahui kisah ini, namun ramai juga yang tidak mengetahuinya. Mereka menganggap bahawa dia ialah anak sulung saya dan saya sangat menginginkannya begitu. Kalau boleh, saya tidak mahu sesiapapun tahu bahawa dia bukanlah anak kandung saya kerana di dalam hati saya dan suami, dia memang anak kami sama seperti si kecil saya.

Hari berlalu dan dia semakin dewasa. Saya tahu, saya tidak akan mampu menyembunyikannya sampai bila-bila. Namun saya amat bimbang, bagaimanakah penerimaannya. Oh...bagaimanakah cara terbaik untuk saya berterus-terang. Saya mahu dia tahu bahawa saya, lebih-lebih lagi suami amat menyayanginya. Malahan, saya dapat merasakan bahawa suami saya lebih mengutamakan dia dalam segala segi memandangkan dia anak sulung. Saya memang benar-benar dalam dilema....

Monday, July 27, 2009

Serupa tapi tak sama

Hari ini hanya tinggal di rumah. Memasak dan mengemas. Membaca dan menjawab e-mail yang dah lama tak dijawab.

Teringat nak berkongsi cerita ini. Mungkin ada yang pernah membacanya, tapi kalau dah bacapun bacalah sekali lagi. hehehe..


Seorang teman bertanyakan saya apa beza duit RM 50 dengan RM 1.
Jawab saya, "Tentulah nilainya."

Lalu dia pun mula bercerita:-

Duit seringgit telah bertemu dengan lima puluh ringgit;
Duit seringgit bertanya:
"Oit, lama tak nampak, mana kau pergi?
Duit lima puluh ringgit pun menjawab:
"Aku pergi merata tempat. Pergi stadium tengok bola, naik STAR Cruise, pergi Kota Kinabalu naik Air Asia, lepak di One Utama, tengok konsert AF, Malaysian Idol, tempat-tempat macam tu lah. Eh, kau macam mana pula?"
Duit seringgit menjawab seraya menunduk,
"Hmm...biasalah, balik-balik tempat yang sama.....SURAU......., MASJID....., SURAU......"

p/s Betulkah nilai wang seringgit hanya di surau dan masjid sahaja. Kalau tak ada seringgit, tentu tak cukup lima ringgit. Apa pun nilai wang tersebut yang penting keikhlasan. Kalau memberi banyak hanya untuk menunjuk-nunjuk pun tak berguna juga. Tetapi kalau ada, apa salahnya memberikan lebih untuk membantu ke jalan kebajikan.

Selamat memberi dan menerima.

Wednesday, July 22, 2009

Santai

Beberapa hari ini saya hanya bersantai. Cuti hujung minggu. Sambil jalan-jalan cari makan. Ada juga beberapa peristiwa yang menarik dan sangat tidak menarik berlaku.

Suami berkursus agak lama kali ini. Jadi segalanya perlu saya uruskan sendiri. Bertambah kuranglah masa saya untuk 'update' blog ini. Si kecil pun bukan main lasak.Hari ini dia seperti kena selsema, tetapi sedikit sahaja. Cepat-cepat berikan ubat dan alhamdulillah, nampaknya okay. Mungkin selsema akibat berendam dengan 'abang-abang'dia tu kerana kami ke kolam renang. Mula-mula macam takut. Tapi bila dah seronok, macam tak nak naik pula. Menjerit-jerit bila saya bawa dia keluar dari kolam renang. Geram betul.

Setiap hari suami buat video call, jadi taklah terasa sangat. Si kecil pun bukan main riuh bercakap dengan bapanya macamlah faham sangat apa yang dia cakap tu. Seronok betul tengok telatahnya. Kebelakangan ini saya memang kurang masa dan idea pun semakin terbantut untuk menulis........tapi saya akan cuba juga.

Wednesday, July 15, 2009

Siapa yang menanam?



"Barangsiapa menanam dialah yang menuai."




Gambar ini saya dapat di www.flickr.com/photos/faizzaini


Biasanya siapa yang berbuat, dialah yang menerima balasan. Maksudnya setiap orang perlu mendapat balasan hasil perbuatannya sendiri. Tidak kiralah sama ada dia berbuat baik atau sebaliknya.

Orang yang menanam pokok atau tumbuh-tumbuhan, lazimnya setelah jangka masa tertentu, pasti dia akan dapat menikmati buah-buahan atau hasil pokok yang ditanamnya. Begitu juga jika seseorang itu berbuat baik, dia akan menerima hasil daripada perbuatan baiknya.

Sebaliknya jika dia membuat sesuatu yang negatif, menurut hukumnya, dialah yang patut menerima balasan atau hukuman perbuatannya itu. Di dunia ini, jika dia melanggar undang-undang, pasti dia akan dikenakan denda yang berupa wang ringgit ataupun penjara manakala menurut hukum, jika dia melanggar hukum agama, pasti sahaja balasannya ialah dosa.

Semasa berbual-bual lalu menyentuh tentang peribahasa ini, sengaja saya bangkitkan bahawa adakah semestinya orang yang menanam itu, dialah yang menuai. Ada yang menjawab tidak semestinya siapa menanam, dialah yang menuai. Hujahnya, lihat sahaja musim buah-buahan ini. Pada musim buah-buahan ini, ada antara orang yang menanamnya tidak merasapun hasil pokok yang ditanamnya. Sebab itu, ada juga orang yang menanam tidak merasai hasilnya dan orang yang tidak menanam pula yang dapat menuai hasilnya. Hehe....sekali fikir, betul juga. Namun, bagi saya, orang yang menanam itu bukan semuanya berbuat demikian kerana mengharapkan bahawa mereka dapat menikmati hasilnya. Saya percaya ramai yang menanam kerana bagi mereka kesenangan anak cucu merupakan satu kepuasan bagi mereka. Kegembiraan dan kebahgiaan orang yang disayangi merupakan balasan kepada penat lelah mereka itu.


Jika soal pembalasan pada perbuatan yang tidak baik pun turut menjadi perbahasan. Ada yang berpendapat, sekarang ini, kadang-kala orang lain yang melakukannya, orang lain pula yang menerima pembalasannya. Ada masanya saya setuju juga dengan kenyataan ini. Namun, kebanyakan kita pasti setuju bahawa hal-hal itu cuma kes-kes terpinggir sahaja. Hal itu berlaku kerana sudah menjadi lumrah dalam dunia yang fana ini, manusia dengan segala sifat tamaknya kadang kala sanggup berbuat apa sahaja asalkan terlepas daripada hukuman.

Kita pasti sedar bahawa biasanya siapa yang membuat kesalahan, dialah yang menanggung kesan dan pembalasan terhadap perbuatannya. Begitu juga sesiapa yang membuat kebaikan, pasti sahaja kebaikan yang diperolehinya sama ada cepat mahupun lambat. Walaupun tidak mendapat balasan di dunia, kita perlu sentiasa ingat bahawa janjiNya adalah benar dan setiap perbuatan sama ada kecil atau besar, pasti akan mendapat balasan daripadaNya.
Kacang botol yang ditanam di belakang rumah dah banyak. Cili api yang di tanam di dalam pasu pun bolehlah menampung keperluan keluarga. Hmmmm, siapa menanam dialah yang akan menuai!

Monday, July 13, 2009

Jejak bertapak

Hari ini si kecil saya mula menapak beberapa langkah tanpa berpaut kepada sesiapa. Sebelum ini dia memang telah mula menapak, tetapi mungkin kerana masih kurang yakin, dia akan cepat-cepat menjatuhkan diri atau mencari tempat berpaut. Seronok hati saya bila melihat dia sudak mula melangkah. Risau juga kerana dalam usia setahun dua bulan dia masih tidak mampu berjalan sendiri. Tapi, ada pula teman-teman yang berkata, tak perlu risau dan tak perlu dipaksa kerana dia akan berjalan sendiri mengikut kehendaknya. Dan alhamdulillah, si kecil saya dah mula berjalan sendiri biarpun masih belum jauh jalannya.


Lepas ni, nampaknya saya kena bersedia pulalah nak mengawal dia kerana pastilah lebih lasak. Sedangkan semasa belum boleh berdiri sendiri dulupun dah mula memanjat, apatah lagi dah dapat kaki ni.

Semasa suami menelefon petang dan malam tadi, saya lupa pula hendak mengkhabarkan kepadanya. Sejak semalam, suami saya telah pergi berkursus. Wah, si kecil ini menanti bapanya tiada di rumah sebalum menunjukkan skilnya, sesuailah tu...nak menunjukkan ciri-ciri berdikari kerana bila bapanya tiada dia dah boleh berdiri dan berjalan atas kaki sendiri.

Kenduri lagi

Hujung minggu ni memang sibuk betul. Terasa begitu cepat masa berlalu dan minggu baru muncul lagi. Banyak betul jemputan ke majlis-majlis yang saya perlu hadiri pada hujung minggu. Kalau berterusan begini, seratus persen mesti naik berat ni kalau ditimbang.


Saya perlu menghadiri majlis tahlil, majlis kenduri doa selamat, kenduri kahwin dan kenduri kesyukuran serta majlis Aqiqah. Majlis Aqiqah menyambut anak saudara baru saya diadakan semalam. Tetapi saya hanya dapat hadir sebentar kerana terpaksa menghadiri majlis kenduri yang lain. Tambahan pula saya terpaksa menyediakan persiapan suami yang terpaksa ke luar daerah kerana tugasnya.



Terasa bersalah juga tak mampu menolong persiapan kenduri tetapi syukurlah sebab segalanya disediakan oleh perkhidmatan katering termasuk memasak nasi beriani yang di masak bersama kambing. Hem...memang saya makan banyak juga sebab kuih muih dan bubur yang disediakan pun enak-enak belaka.



Saya terlupa nak ambil gambar nasi beriani kambing tu sebab sibuk sangat makan... >

Tuesday, July 7, 2009

Maaf ya.. (Wajah Manusia II)

Saya baru sedar yang entri saya sebelum ni tak ada kena-mengena dengan taju entri tu. Sebenarnya masa saya menulis tajuk tu, saya sedang terfikir untuk berkongsi tentang sesuatu. Tetapi entah bagaimana, tiba-tiba saya kehilangan idea.

Saya memang tak berapa pandai bercerita. Lebih-lebih lagi kalau cerita itu melibatkan perasaan orang lain. Bimbang, ntah-ntah saya terumpat pulak. Akhirnya, langsung pulak tak jadi cerita. Namun disebabkan saya dah terlepas tajuk tu, saya rajinkan juga diri menulis tentangnya.
Hari ini, seorang adik (bukan adik kandung) bercerita tentang kekecewaannya terhadap seorang insan yang pada mulanya ingin berkongsi hidup dengannya. Setiap orang pasti mengharap kehidupan yang lebih baik daripada hari-hari sebelumnya. Namun siapalah kita yang mampu menentukannya?

Saya pernah menasihatinya agar tidak terlalu percaya kepada seseorang. Entah mengapa, sejak saya tahu dia berkawan dengan lelaki itu, hati saya seperti berkata sesuatu. Mungkin pengalaman hidup memungkinkan saya membaca serba sedikit tingkah manusia. Apa yang dipamerkan pada awal pekenalan tidak semestinya menggambarkan wajah sebenarnya. Kenapa wajah manusia boleh berubah-ubah? Sudah menjadi sifat manusia, sukakan yang baik-baik dan indah-indah sahaja. Sebab itu, kadang-kala, setiap orang cuba untuk mempamerkan wajah yang baik-baik dan indah-indah itu dan menyembunyikan yang lain selagi terdaya.
Saya bukanlah pandai sangat 'membaca' hati orang. Saya juga tidak mempunyai ilmu psikologi untuk mengenal dan membantu orang lain. Tetapi saya memang ikhlas menasihatinya kerana saya mengenalinya agak lama. Saya tahu, bukan semua manusia ikhlas berkawan dengan kita. Ada yang hanya manis di bibir, namun kelingking berkait...
Nampaknya, kebimbangan saya berasas. Hari ini dia menyedari bahawa apa yang saya pernah nyatakan adalah sesuatu yang berasas. Tetapi saya tidak boleh membantunya, kerana hanya dia sendiri yang boleh membantu dirinya. Saya harap dia sudah kenal akan wajah manusia yang mudah berubah-ubah mengikut situasi dan keadaan.


Wajah Manusia

Entah mengapa sejak kebelakangan ini terlalu payah mencari masa untuk update entri di blog ini. Selain masalah internet yang bagai siput sedut yang terengsot-engsot untuk mencari laman yang dikehendaki sampaikan nak menziarahi blog kawang-kawan dan meninggalkan komenpun berjam-jam lamanya, tugasan yang bertimbun nak diselesaikan bagaikan bertimpa-timpa datangnya.
Ada masanya, berkobar-kobar semangat nak menulis, tapi baru aje nak publish atau save, tak kesampaian. Bilalah agaknya talian nak pulih seperti dulu. Rasanya, dalam sebulan ni masalah ni ketara timbulnya. Tak pastilah bagi orang lain, tetapi itulah yang saya alami. Agaknya dah terlalu sesak talian. Maklumlah, sekarang ni hampir semua orang dah pandai berblog. Daripada anak kecil yang dah mengenal IT sehinggalah yang dah beranak cucu. Nampaknya, matlamat kerajaan nak mewujudkan masyarakat berilmu yang celik IT memang dah tercapai...... jadi, harap-harap biarlah seiring dengan perkembangan talian yang lebih cepat dan pintar untuk menampung keperluan ini.....walaupun sekarang ni dah ada pelbagai pilihan untuk online.

Wednesday, July 1, 2009

Buah hati ibu


Saya mendapat seorang lagi anak saudara. Adik perempuan saya yang pernah saya ceritakan tentang berita kehamilannya dulu selamat melahirkan bayi seberat 3.3kg kelmarin. Adik saya telah mempunyai 3 orang anak perempuan dikurniai seorang anak lelaki. Tentu sahaja kegembiraan berganda apabila mendapat bayi yang sihat dan sempurna. Saya sempat juga mencuri sedikit masa untuk menziarahi adik dan anak saudara baru saya ini di hospital.

Tahniah buat adikku dan suaminya.

Tuesday, June 30, 2009

Masih Mencari

Hari ini merupakan Hari Ulang Tahun perkahwinan saya yang ke-19. Bila saya renung pada angkanya, terasa lama. Tapi, di hati, masih baru. Lagipun, kalau ada kenalan baru, pasti ingat yang saya ni baru saja mendirikan rumah tangga. Maklum sajalah, kadang-kala mereka meneka berdasarkan usia anak. Anak saya baru saja setahun jagung, sedangkan rata-rata yang dah berbelas tahun mendirikan rumah tangga, anak mereka sedang belajar di sekolah menengah. Walau bagaimanapun, saya sedar bahawa segala yang ditentukan Allah ada hikmahnya.

Saya bercadang membelikan hadiah dan kad pada minggu lepas, tetapi kesibukan pelbagai urusan dan majlis kenduri ahli keluarga, menyebabkan saya menangguhkannya. Namun sampai ke hari ini, saya masih belum mendapatkan apa-apapun untuk cik abang saya itu. Lagipun, saya masih belum memutuskan apa yang hendak saya berikan. Jarang saya beli 'last minutes'. Dah 19 kali memikirkan hadiah, tahun ini rasa buntu pulak. Saya tahu, cik abang saya tu bukannya demand sangat, tapi saya rasa, semua jenis hadiah yang logik dan yang dia mahu, dah pernah saya belikan. Kali ni rasa macam tak tahu nak hadiahkan apa pulak.

Ada sesiapa nak berikan cadangan?







Kata-kata yang ingin dimasukkan ke dalam Read More.

Thursday, June 25, 2009

Kenangan di Bulan Rejab

Semalam telah masuk dalam Bulan Rejab mengikut kalander Islam. Semoga kehadiran bulan Rejab tambah mendekatkan kita kepadaNya dengan melakukan pelbagai amalan yang digalakkan. Semoga bulan Rejab ini membantu kita bersedia untuk menghadapi Ramadhan yang semakin menjelang tiba.

Setiap kali 1 Rejab tiba, saya pasti teringatkan satu peristiwa yang berlaku dalam kehidupan saya. Pada tarikh 1 Rejab, ibu saya pergi menyambut panggilan Ilahi. Ibu pergi pada dinihari 1 Rejab dalam pangkuan bapa saya. Pada masa itu, tiada seorangpun anak-anak ibu yang ada di rumah. Namun saya bersyukur kerana saya sempat menunaikan hajat arwah iaitu untuk pergi bersama-sama menghadiri kenduri kahwin jiran yang masih tinggal di kawasan rumah yang saya diami semasa kecil.

Tiada apa-apa keganjilan yang boleh saya kesan pada sikapnya sebelum itu, cuma arwah meminta kami pergi dengan sebuah kereta sahaja pada siang Ahad itu. Semasa menaiki kereta yang dipandu suami saya, arwah menyuruh saya duduk di hadapan kerana katanya, dia mahu duduk di belakang bersama bapa saya. Semasa kenduri itu, arwah sempat menemui ramai sungguh kenalannya serta semua bekas jiran kami dahulu.

Pulang daripada kenduri, arwah sempat memasak sup ikan jenak yang saya bawa pulang ke rumah mertua lewat petang itu. Pada petang itu juga, salah seorang bapa saudara saya juga sempat merasai air tangan arwah ibu buat kali terakhir. Arwah memang kelihatan sangat sihat ketika saya dan suami meminta diri untuk pulang. Pada malam itu, saya dan suami ke rumah mertua dan bermalam di sana pula.

Pagi itu, lebih kurang pukul 3 pagi, seisi rumah mertua dikejutkan dengan bunyi telefon. Bapa mertua yang menyambut panggilan tersebut. Beliau memanggil suami saya keluar dan bercakap-cakap sebentar. Hati berdebar-debar bila suami meminta saya segera bersiap untuk pulang ke rumah ibu bapa saya semula kerana katanya ibu sakit. Saya amat faham sikap bapa saya. Pasti ada sesuatu yang serius. Jika tidak, mustahil bapa saya tidak akan menunggu sehingga hari siang.

Dalam kereta sewaktu perjalanan menuju ke rumah ibu bapa saya, kaki tangan saya terasa dingin. Saya tidak bersuara langsung. Suami saya cuba memberikan semangat dan menenangkan saya. Namun daripada caranya, saya dapat merasakan yang ibu saya bukannya sakit, tetapi telah tiada. Saya paksa suami berterus-terang dan bila suami tidak dapat mengelak daripada memberitahu hal sebenar, segala tangis yang saya tahan semenjak tadi mula pecah.

Sejak awal pagi, ramai kenalan dan saudara-mara yang tidak putus-putus datang menziarahi. Dua orang adik saya yang tinggal di asrama juga pulang. Cuma seorang daripada adik saya yang sedang menuntut di luar negara tidak mampu bersama kami. Pemergian ibu memang merupakan ujian hebat buat kami sekeluarga kerana tiada siapapun yang menduga arwah akan pergi secepat itu. Pemergiannya bukan sahaja mengejutkan kami sekeluarga, malahan semua yang mengenalinya juga terkejut menerima berita tersebut. Namun, ajal dan maut memang hakNya.

Pada malam itu, kami mengadakan tahlil dan menyediakan hidangan berbuka puasa memandangkan ramai yang sedang berpuasa sempena 1 Rejab. Walaupun peristiwa itu sudah lama berlalu, segala peristiwa yang berlaku pada tarikh 1 Rejab tahun itu masih terbayang di ruangan mata saya.

Al-Fatihah buat arwah ibu. Semoga roh ibu ditempatkan bersama orang-orang yang beriman dan beramal soleh.

Monday, June 22, 2009

Selamat Hari Bapa

Saya dan adik beradik saya yang lain bertekad untuk pulang untuk tidur beramai-ramai di rumah bapa sempena Hari Bapa walaupun masing-masing memang banyak kekangan. Terpancar cahaya kegembiraan di wajah ayahanda bila semua anak dan cucu-cucunya berkumpul dan bermalam di rumah kecuali seorang adik saya yang terpaksa ke luar negara kerana urusan kerja. Sudah lama kami tidak bermalam di rumah bapa walaupun bukan bermakna kami bertemu dengannya. Cuma kadang-kala, kami mengambil giliran menjenguk bapa ataupun beliau yang berkunjung ke rumah kami.


Kami juga sempat memasak dan membaca doa selamat sempena Hari Bapa dan kebetulan pula dua org anak saudara saya menyambut ulang tahun mereka minggu ini. Bapa saya yang tidak begitu sihat kerana mengalami batuk-batuk seminggu yang lepas kelihatan sihat dan bertenaga bila cucu-cucunya pulang. Rumah yang sepi begitu riuh. Walaupun pening melayan kerenah hero-hero dan heroin-heroin kecil yang sentiasa saja ada benda nak digaduhkan, tetapi meriah. Bapa saya memang seorang yang sangat penyabar. Semenjak kecil, jarang sekali saya mendengar suaranya ditinggikan walaupun kami membuat sebarang kesilapan. Namun kami bimbang untuk melakukan sesuatu yang boleh membuatkan beliau marah. Bapa juga tidak pernah lokek berbelanja untuk kami. Setiap kali cuti, kami sekeluarga akan dibawa bercuti. Begitu juga jika kami adik beradik ingin makan sesuatu yang sukar ditemui di kawasan yang berhampiran, beliau tidak kisah membawa kami walaupun jauh. Sewaktu saya dan adik-adik tinggal di asrama, beliau merupakan orang yang tidak pernah jemu menjenguk kami pada hujung minggu.



Kasihnya ayah, membawa ke syurga.....
Selamat Hari Bapa kepada semua yang bergelar bapa.

Thursday, June 11, 2009

Sedangkan Lidah Lagi Tergigit

Sedutan lagu Allahyarham P.Ramlee ini didendangkan oleh seorang pembicara yang memperkatakan tentang tips membina keluarga bahagia. Tertarik saya dengan satu daripada topik yang dibincangkan iaitu cara mengatasi kemarahan atau rasa tidak puas hati pasangan kita sama ada bagi yang sudah berkahwin ataupun sedang bercinta.


Saya tahu, kita semua pasti mengakui bahawa setiap pasangan mesti pernah mengalami pertengkaran atau perselisihan faham. Tak tahulah pulak kalau memang ada yang tak pernah langsung mengalami sebarang perselisihan? Mungkin kebanyakan kita tidak pernah mengalami perselisihan faham atau pertengkaran yang terlalu serius sehingga boleh menjadi bencana dalam perhubungan. Namun, walau sekecil manapun api sesuatu pertengkaran atau perselisihan itu, ia mesti cuba diatasi, kerana jika tidak ia mungkin boleh menjadi api yang marak dan memusnahkan sesuatu perhubungan sama ada ikatan perkahwinan ataupun percintaan. Bagaimanakah cara nak atasinya?


Saya cuba catatkan beberapa perkara yang telah diperkatakan semoga dapat dikongsi bersama.

1. Buat apa yang dia suka
Kalau pasangan kita sedang marah, pastilah ada sesuatu yang tidak menyenangkan hatinya. Jadi, cubalah fikirkan apa yang disukainya dan buatlah perkara tersebut tanpa disuruh.

2. Biarkan dia sendirian
Mungkin pasangan kita bukan merupakan seorang yang mudah dipujuk. Jadi, biarkan dia bersendirian buat seketika.

3. Tinggalkan pesanan secara bertulis
Seseorang yang sedang marah mungkin boleh mengeluarkan kata-kata yang akan melukakan hati. Oleh itu, untuk mengelakkan daripada terus bertengkar, tinggalkan pesanan secara bertulis sama ada unuk meminta maaf atau memberitahu tentang perasaan kita kepadanya.

4. Bantuan orang yang paling hampir atau disayanginya
Kita mungkin boleh meminta bantuan orang lain yang paling rapat atau yang paling disayanginya. Orang tersebut mungkin boleh menjadi orang tengah kepada masalah yang dihadapi.

5. Sediakan keperluan
Pastikan segala keperluannya disediakan seperti biasa. Hal ini boleh menyebabkan pasangan terharu atau hatinya akan menjadi lembut dan melupakan persengketaan yang dihadapi.

6. Cuba berbicara selepas satu atau dua jam
Kebiasaannya, semakin lama, darjah kemarahan akan semakin berkurangan. Cuba menangguhkan perbicaraan sewaktu masing-masing sedang marah, sebaliknya tunggu selepas beberapa ketika dan cuba berbincang semula.

Lain orang lain ragam. Kadang-kala apa yang baik untuk orang lain belum tentu baik untuk kita. Jadi pandai-pandailah menyesuaikan keadaan dengan setiap tindakan kita. Moga setiap hubungan yang terjalin akan berpanjangan dan berkekalan.

Friday, June 5, 2009

Tag dari Buntalz

Kali pertama diberitahu yang saya ditag oleh seorang teman blogger, berpeluh juga saya nak fikir tag tu macam mana dan apa yang nak ditulis. Lepas baca soalannya, saya ambil keputusan untuk jawab apa yang terlintas di fikiran saya. Jadi, ini jawapannya ya buntalz ............






1) Letakkan gambar profil anda.




Gambar ni merupakan gambar profil saya.



2. Terangkan maksud gambar itu.


Wanita dan bunga memang tidak dapat dipisahkan. Kelopak bunga memang mempunyai daya penarik sama seperti seorang wanita yang ada misterinya yang tersendiri. Bebunga yang meliputi stigma pada bunga itu menjadikan bunga mempunyai fungsinya yang sangat penting.

3. Kenapa pilih gambar itu?


Gambar bunga ini seperti mempunyai daya penarik beserta misterinya. Saya juga tertarik dengan keindahan seni fotografinya kerana saya memang kurang ilmu dalam bidang otografi ini hinggakan saya sangat suka melihat gambar ini dan meletakkannya sebagai hiasan laptop saya. Lalu apabila saya mula menceburi bidang blogger ini saya terus menjadikannya sebagai gambar profil saya. Lagipun mudah, sebab dah ada dalam laptop saya. (itu logiknya)


4. Tag 5 lagi blogger


Semua yang ada dalam senarai saya dah kena tag. Jadi, saya tidak tahu nak tag sesiapa.. Kalau ada sesiapa yang sukarela nak jawab, 'kecil tapak tangan, nyiru saya tadahkan'.



Thursday, June 4, 2009

Kembali

Rabu


Pagi

Ke kolam. Mandi-manda.



Tengah hari


Mengelilingi Pulau Langkawi. Bermula dengan Telaga Habour. Cantik pemandangan dan dalam hati berkata juga bilalah cik abang saya ni nak hadiahkan saya sebuah kapal persendirian bila terpandangkan sebuah kapal layar yang ditulis dengan nama saya. Hehehe...berangan ajalah konon-kononnya kapal tu saya punya.



Pergi ke arah Teluk Datai. Singgah sebentar di Muzium Kesenian Ibrahim Hussein Langkawi. Bangunannya nampak tidak menarik tapi karya yang dipamerkan mengkagumkan pada pandangan mata saya.




Lewat petang, sempat shopping dulu. Oh wanita dan shopping memang tidak dapat dipisahkan.



Malam


Terbang pulang ke Kuala Lumpur.

Wednesday, June 3, 2009

Cuti-cuti Malaysia...Part 2


SELASA

Pagi

Sejuk. Tak jadi ke tepi kolam madi awal-awal seperti yang dirancang walaupun Si Kecil tu dah bangun pagi. Dijemput oleh shuttle, sarapan pagi dan bersiar-siar di tepi kolam. Bawa si kecil tu mandi kolam, tapi dia takut pula bila diletakkan atas pelampung bayi tu. Sekejap aja di kolam, kemudian bersiar-siar di tepi pantai.



Tengah hari

Balik ke bilik. Siap-siap dan panggil shuttle lagi untuk ke parking lot.



Keluar makan di sebuah kedai makan ikan bakar berhampiran Beras Terbakar. Ramai orang. Lauk banyak tapi banyak juga yang habis sebab ramai orang makan di situ.
Melawat ke Makam Mahsuri dan membaca sejarah kedatangan keluarga Pandak Mayah hingga kisah pembunuhan Mahsuri. Terbuai sebentar. Sedih sebab dari dulu hingga kini Melayu dan fitnah tak boleh dipisahkan hingga membawa bencana.


Selepas itu ke Underwater World Langkawi. Seronok melihat ikan, peguin dan pelbagai hidupan air yang cantik menawan.


Malam

Balik ke bilik. Semua orang dah letih.








Monday, June 1, 2009

Cuti-cuti Malaysia

Ahad malam


Saya dan keluarga sampai di Lapangan Terbang Langkawi. Sengaja bercuti kerana kebetulan suami pun telah memohon cuti. Si Kecil nampaknya seronok saja walaupun masa nak mendarat tu adalah merengek sekejap mungkin telinganya sakit.

Sedang menunggu penerbangan ke Langkawi


Segalanya telah tersedia awal dan selepas mendapat kereta yang disewa selama kami berada di sini, kami pun ke hotel penginapan yang terletak berhampiran lapangan terbang itu untuk malam ini sahaja.




Isnin


Pagi agak berkabus. Sempat juga jalan-jalan seketika di sekitar hotel yang terletak di tepi pantai ini.





Setelah menikmati sarapan pagi yang disediakan oleh pihak hotel, sempat juga meronda sebentar di sekitar pekan Kuah.



Pada waktu tengah hari, pulang ke hotel dan check-out. Kemudian, ke Padang Masirat untuk melawat kawasan Beras Terbakar. Daripada tempat parkir kereta, ada banyak gerai yang menjual pakaian, cenderamata, dan minya gamat. Sempat juga menyinggah sebentar untuk membeli sedikit buah tangan.




Kawasan Beras Terbakar itu ada sedikit sahaja perubahan daripada kali terakhir saya datang ke sini dua tahun lepas.


Selepas melawat, kami bersiar-siar sekitar kawasan yang berhampiran. Pada sebelah petang, sempat juga ke pekan Kuah semula sebelum menuju ke arah Pantai Kok untuk daftar masuk ke hotel. Tidak berapa jauh daripada kawasan hotel, Gunung Mat Cincang iaitu salah satu tempat tumpuan pelancong yang menaiki kereta kabel.




Setelah mendaftar dan menikmati welcome drink di cafe yang terletak di lobi hotel, kami dihantar oleh shuttle. Kereta persendirian memang tidak dibenarkan memasuki kawasan resort dan semua yang menginap di sini terpaksa bergantung kepada perkhidmatan shuttle ini untuk ke mana-mana di sekitar resort ini. Tetapi kami tak perlu bimbang sebab banyak shuttle disediakan dan cuma perlu angkat telefon dan sebentar kemudian, sampailah mereka.




Selepas makan malam, kami hanya berada di bilik sahaja. Si kecil pun dah letih. Esok, rancangan telah diatur dan saya harap dapat update lagi.