Monday, June 1, 2009

Cuti-cuti Malaysia

Ahad malam


Saya dan keluarga sampai di Lapangan Terbang Langkawi. Sengaja bercuti kerana kebetulan suami pun telah memohon cuti. Si Kecil nampaknya seronok saja walaupun masa nak mendarat tu adalah merengek sekejap mungkin telinganya sakit.

Sedang menunggu penerbangan ke Langkawi


Segalanya telah tersedia awal dan selepas mendapat kereta yang disewa selama kami berada di sini, kami pun ke hotel penginapan yang terletak berhampiran lapangan terbang itu untuk malam ini sahaja.
Isnin


Pagi agak berkabus. Sempat juga jalan-jalan seketika di sekitar hotel yang terletak di tepi pantai ini.

Setelah menikmati sarapan pagi yang disediakan oleh pihak hotel, sempat juga meronda sebentar di sekitar pekan Kuah.Pada waktu tengah hari, pulang ke hotel dan check-out. Kemudian, ke Padang Masirat untuk melawat kawasan Beras Terbakar. Daripada tempat parkir kereta, ada banyak gerai yang menjual pakaian, cenderamata, dan minya gamat. Sempat juga menyinggah sebentar untuk membeli sedikit buah tangan.
Kawasan Beras Terbakar itu ada sedikit sahaja perubahan daripada kali terakhir saya datang ke sini dua tahun lepas.


Selepas melawat, kami bersiar-siar sekitar kawasan yang berhampiran. Pada sebelah petang, sempat juga ke pekan Kuah semula sebelum menuju ke arah Pantai Kok untuk daftar masuk ke hotel. Tidak berapa jauh daripada kawasan hotel, Gunung Mat Cincang iaitu salah satu tempat tumpuan pelancong yang menaiki kereta kabel.
Setelah mendaftar dan menikmati welcome drink di cafe yang terletak di lobi hotel, kami dihantar oleh shuttle. Kereta persendirian memang tidak dibenarkan memasuki kawasan resort dan semua yang menginap di sini terpaksa bergantung kepada perkhidmatan shuttle ini untuk ke mana-mana di sekitar resort ini. Tetapi kami tak perlu bimbang sebab banyak shuttle disediakan dan cuma perlu angkat telefon dan sebentar kemudian, sampailah mereka.
Selepas makan malam, kami hanya berada di bilik sahaja. Si kecil pun dah letih. Esok, rancangan telah diatur dan saya harap dapat update lagi.

3 comments:

 1. wah pi holiday rupanya akak kita ni...ramai tak org cuti2 sekolah ni kak?

  ReplyDelete
 2. kakak dirimu telah ku tag.. tolong jawabkan...

  mekacih...heheheheh

  ReplyDelete
 3. @rs/Nda
  jomlah cuti-cuti Malaysia. Biasalah, kalau cuti sekolah kat mana-mana mmg ramai org.

  @buntalz
  tag ke? nanti akan cuba kujawab.

  ReplyDelete