Wednesday, July 15, 2009

Siapa yang menanam?"Barangsiapa menanam dialah yang menuai."
Gambar ini saya dapat di www.flickr.com/photos/faizzaini


Biasanya siapa yang berbuat, dialah yang menerima balasan. Maksudnya setiap orang perlu mendapat balasan hasil perbuatannya sendiri. Tidak kiralah sama ada dia berbuat baik atau sebaliknya.

Orang yang menanam pokok atau tumbuh-tumbuhan, lazimnya setelah jangka masa tertentu, pasti dia akan dapat menikmati buah-buahan atau hasil pokok yang ditanamnya. Begitu juga jika seseorang itu berbuat baik, dia akan menerima hasil daripada perbuatan baiknya.

Sebaliknya jika dia membuat sesuatu yang negatif, menurut hukumnya, dialah yang patut menerima balasan atau hukuman perbuatannya itu. Di dunia ini, jika dia melanggar undang-undang, pasti dia akan dikenakan denda yang berupa wang ringgit ataupun penjara manakala menurut hukum, jika dia melanggar hukum agama, pasti sahaja balasannya ialah dosa.

Semasa berbual-bual lalu menyentuh tentang peribahasa ini, sengaja saya bangkitkan bahawa adakah semestinya orang yang menanam itu, dialah yang menuai. Ada yang menjawab tidak semestinya siapa menanam, dialah yang menuai. Hujahnya, lihat sahaja musim buah-buahan ini. Pada musim buah-buahan ini, ada antara orang yang menanamnya tidak merasapun hasil pokok yang ditanamnya. Sebab itu, ada juga orang yang menanam tidak merasai hasilnya dan orang yang tidak menanam pula yang dapat menuai hasilnya. Hehe....sekali fikir, betul juga. Namun, bagi saya, orang yang menanam itu bukan semuanya berbuat demikian kerana mengharapkan bahawa mereka dapat menikmati hasilnya. Saya percaya ramai yang menanam kerana bagi mereka kesenangan anak cucu merupakan satu kepuasan bagi mereka. Kegembiraan dan kebahgiaan orang yang disayangi merupakan balasan kepada penat lelah mereka itu.


Jika soal pembalasan pada perbuatan yang tidak baik pun turut menjadi perbahasan. Ada yang berpendapat, sekarang ini, kadang-kala orang lain yang melakukannya, orang lain pula yang menerima pembalasannya. Ada masanya saya setuju juga dengan kenyataan ini. Namun, kebanyakan kita pasti setuju bahawa hal-hal itu cuma kes-kes terpinggir sahaja. Hal itu berlaku kerana sudah menjadi lumrah dalam dunia yang fana ini, manusia dengan segala sifat tamaknya kadang kala sanggup berbuat apa sahaja asalkan terlepas daripada hukuman.

Kita pasti sedar bahawa biasanya siapa yang membuat kesalahan, dialah yang menanggung kesan dan pembalasan terhadap perbuatannya. Begitu juga sesiapa yang membuat kebaikan, pasti sahaja kebaikan yang diperolehinya sama ada cepat mahupun lambat. Walaupun tidak mendapat balasan di dunia, kita perlu sentiasa ingat bahawa janjiNya adalah benar dan setiap perbuatan sama ada kecil atau besar, pasti akan mendapat balasan daripadaNya.
Kacang botol yang ditanam di belakang rumah dah banyak. Cili api yang di tanam di dalam pasu pun bolehlah menampung keperluan keluarga. Hmmmm, siapa menanam dialah yang akan menuai!

5 comments:

 1. Macam proverb mat saleh kata "what U give, U get back" atau "what goes around, comes around"...akak ni bukan ler mat saleh..melayu pekat, tapi proverb tu cam terlekat kat minda...hehehe...

  ReplyDelete
 2. Mawar merah,
  Haah, Kalau tak silap, ada lagu yang guna "what u give, u get back' tu kan?

  ReplyDelete
 3. erm...betul apa yg kakak katakan ni....suka!

  ReplyDelete
 4. Setuju, setuju, setuju..!!

  Tapi kan, ada juga orang lain yang menuai... tumpang sekaki.. kira sedekahlah tu, ekekekeke...

  ReplyDelete
 5. rs,
  :)


  Tie,
  setuju!
  kadag-kadang ada juga orang yang asyik nak menuai aja, menanamnya tak pernah..

  ReplyDelete