Sunday, February 1, 2009

Program IVF

Hari ini terjumpa keratan lama tentang IVF.
Teringat pula tentang adik (Dik na yang dikenali dalam blog nuriman,) yang bertanya tentang IVF. Ingin saya kongsikan sedikit maklumat tentangnya. Dalam akhbar Berita Harian 8 Disember 2008, Hidayah Mohammad ada melaporkan tentang titah Tengku Puan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah iaitu Presiden seumur hidup Yayasan Fertiliti Tuanku Azizah (TAFF) pada satu majlis yang diadakan oleh TAFF. Antara titah baginda yang saya petik daripada akhbar berkenaan ialah,
"Saya pernah mengalami pengalaman itu. Betapa sukar dan sedih apabila bertahun-tahun lamanya hidup sebagai pasangan suami isteri, tetapi belum lagi menimang cahaya mata. Apatah pula, bagi yang tidak berkemampuan kerana kos menjalani IVF bukannya murah. Tetapi dengan bantuan TAFF bukannya murah. Tetapi dengan bantuan TAFF yang bekerjasama dengan beberapa pusat rawatan terbaik insya-Allah ia memberi keceriaan kepada institusi kekeluargaan mereka."
"Bagaimanapun, terlalu banyak permohonan yang kami terima, dan kita perlu pilih mengikut syarat dan kriteria yang ditetapkan. Mereka dipilih melalui beberapa syarat, antaranya permohonan awal yang diterima, pasangan yang sudah berkahwin lebih lima tahun, suami tidak berpoligami, pasangan itu mesti berkahwin secara sah, terbukti bermasalah dan pendapatan seisi rumah kurang daripada RM 4000."

Difahamkan bahawa sehingga Julai 2008, seramai 5000 pasangan yang tidak mempunyai zuriat telah memohon untuk mendapatkan dana daripada TAFF ini. Memandangkan jumlah pemohonan tersebut, pastinya terlalu ramai pasangan yang masih belum mempunyai zuriat. Mulia sungguh hati Tuanku Azizah ni kan! Begitulah, biasanya hanya orang yang pernah mengalaminya sahaja yang biasanya faham tentang hal-hal sebegini.

Oh ya, selain daripada berita di atas tu, ada sedikit maklumat yang ingin saya kongsi iaitu pasangan yang sesuai melalui proses IVF ini ialah pasangan yang mempunyai masalah berikut:-
1) Saluran fallopian tersumbat
2) Suami mempunyai kualiti sperma terlalu rendah
3) Polystic ovari
4) Mempunyai endometriosis.

4 comments:

 1. salam kak..menarik artikel akak ni..semoga dapat menjadi panduan utk semua...

  ReplyDelete
 2. Salam nuriman. Terima kasih. Sekadar berkongsi maklumat.

  ReplyDelete
 3. Mulia sungguh hati Tuanku Azizah tu ya!
  Kakak,
  Jika boleh saya bertanya,bagaimana cara nak hubungi TAFF ni?

  ReplyDelete
 4. salam...apakah peluang kejayaan program ini untuk wanita berusia lebih 35 tahun/

  ReplyDelete